Reconstructieve chirurgie

  • Borstreconstructie met implantaat

    Na een borstamputatie kan een borst gereconstrueerd worden met een implantaat (ook een borstprothese genoemd). Frequent wordt er eerst een tijdelijk implantaat, een expander genaamd, geplaatst in de periode voorafgaand aan de implantatie van de definitieve borstprothese. De voor- en nadelen van deze technieken zullen steeds met u als patiënt besproken worden en in het gekozen behandelplan zal er rekening gehouden worden met uw specifieke medische situatie, alsook met uw persoonlijke voorkeuren en verwachtingen.

  • Borstreconstructie met eigen weefsel

    Een borst kan na een borstamputatie gereconstrueerd worden met lichaamseigen weefsel. Het betreft transplantatie van eigen weefsels met behulp van microchirurgie. Voor dit soort reconstructies wordt meestal gebruik gemaakt van weefsel van de buik, de DIEP flap (deep inferior epigastric artery perforator flap). Echter, ook met weefsels van de billen (SGAP flap) of van de binnendijen (TUG of TMG flap) kan een borst gereconstrueerd worden. De voor- en nadelen van deze technieken zullen steeds met u als patiënt besproken worden en in het uiteindelijke behandelplan zal er rekening gehouden worden met uw specifieke medische situatie, uw persoonlijke voorkeuren en uw verwachtingen.

  • Dermatochirurgie

    Het verwijderen van goedaardige en zeker kwaadaardige huidletsels kunnen een chirurgische uitdaging vormen indien zij groot in omvang zijn en/of zij zich gemanifesteerd hebben in esthetisch complexe regio’s, zoals bijvoorbeeld het gelaat. Door het strategisch aanwenden van de juiste reconstructieve technieken, wordt steeds getracht om een zo esthetisch mogelijk eindresultaat af te leveren.

  • Microchirugie

    Het brede arsenaal aan reconstructieve technieken omvat ook microchirurgische, vrije flapreconstructies. Hiermee kunnen meer complexe weefseldefecten hersteld worden door lichaamseigen weefsels te transplanteren van de ene naar de andere plaats.

Borstkliniek

Dr. Glenn De Weerdt is sinds 2023 lid van de Borstkliniek Voorkempen, die een samenwerking vormt tussen AZ Klina en AZ Voorkempen. Binnen deze Borstkliniek met een Europese EUSOMA-erkenning worden patiënten met borstkanker aan de hoogste standaarden gediagnosticeerd, behandeld en opgevolgd door een toegewijd, multidisciplinair team. Binnen dit verhaal verzorgt dr. De Weerdt mee de borstreconstructies. Het gaat om zowel oncoplastische correcties na borstsparende heelkunde, als volledige borstreconstructies met implantaten of eigen weefsel na borstamputaties.